!!! PR ul creste preturile la apartamentele vechi

OK. Principalul motiv al cresterii preturilor la apartamente a fost/este raportul cerere-oferta. Lumea a avut bani, acces la credite, cererea a crescut, oferta de apartamente, mai putin.

La apartamentele existente s-au adaugat rezidentialele, care nu au great awareness: ba nu au calitate, ba te costa mai mult decat estimarea initiala, ba fug investitorii cu banii...Exista chiar si fonduri de investitii care cumpara etaje intregi din complexele rezidentiale ca sa le revanda la un moment dat pentru profit si te trezesti singur pe palier, cu doar 4 vecini intr-un bloc imens, fantomatic...shit happens yet.

Anyway oamenii au vrut sa cumpere ceva cat mai nou.
Preturile la apartamentele vechi nu au crescut in acelasi ritm. Asta desi unele sunt beton + caramida, desi stim cladiri istorice care, bine intretinute, au durat sute de ani.
De ce? Probabil si pentru ca proprietarii lor sunt oameni in varsta care nu-s la curent cu informatia si speculatiile din piata si care inca vand la preturi de bun simt.

Asta pana cand intervine AGENTUL IMOBILIAR, care il tenteaza pe proprietar.
Pentru ca-i obtine un prêt mai mare si pe care tu, ca si cumparator il platesti doar pentru ca se intereseaza in locul tau. Altceva nu va face pentru tine in cautarea spatiului & costului care te intereseaza. El e de partea banului si-a proprietarului.

AGENTUL stie PR. Agentul ala mare, rechinul stie cand si unde sa lanseze/propage ZVONUL astfel incat sa influenteze mersul pietei in favoarea lui si-a tagmei din care face parte.
Posturile teve anunta zilnic o crestere a preturilor la apartamantele vechi pentru anul in curs. Ba pentru ca oamenii s-au invatat minte si nu mai acceseaza credite, ba pentru ca piata creditelor va scadea din cauza recesiunii care obliga bancile la recuperarea fortata a banilor si la cresterea dobanzilor, ba pentru ca … Nu zic nu, cu siguranta aici exista samburele de adevar.
Dar mai exista un adevar pe care mai nimeni nu-l rosteste: agentii imobiliari au pus ochii pe apartamentele vechi si le ridica si lor preturile, pentru propriul lor castig.
E doza de crestere fortata, umflarea artificiala de care ne lovim si ne vom lovi pentru ca AGENTUL stie sa-si faca PR.

Aceasta e o constatare, nu o critica.
Ne trebuie rabdare si calcul. Mult calcul si foarte atent.
Daca majoritatea cumparatorilor ar putea sa astepte o vreme si nu s-ar indatora periculos de mult la banci in vremurile astea instabile…
cererea ar scadea si s-ar mai apropia de oferta, iar preturile ar putea sa revina incet incet la normalitate, incadrandu-se in comparatiile de bun simt de pe piat ainternationala.
Pentru ca e nesimtit, nefiresc si daunator ca o garsoniera in Bucuresti sa coste cat o casa cu teren si gradina pe Valea Loarei.
Daca asta e foarte mare…si aproape ipotetic.
Dar, vorba unui prieten… nu va lasati pacaliti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

angajarea, parteneriatul și prejudecățile de bulă resemnată

8 steps for successfully marketing yourself online